Enkelfractuur.
Een enkel kan op verschillende plaatsen breken. Dat kan aan de binnenzijde zijn, maar ook aan de buitenzijde van de enkel. Uiteraard komen er ook combinaties voor van fracturen van verschillende botdelen. De soort fractuur is heel erg afhankelijk van het soort trauma.
We beschrijven hier de meest voorkomende en dat zijn vaak fracturen als gevolg van een ernstige verzwikking. Dat zijn de binnenzijde (scheenbeen) en buitenzijde (kuitbeen), waarbij de buitenzijde het meest voorkomt.
De mate en snelheid van herstel is erg afhankelijk van de soort breuk. Meestal volstaat een periode van gips om het bot te laten genezen, waarna er met fysiotherapie weer aan het herstel gewerkt wordt. Vaak duurt zo’n periode al snel 3-4 maanden.
Indien de botdelen niet goed genoeg bij elkaar staan om uit zichzelf te genezen, zal er wel geopereerd moeten worden. Dan worden de botdelen meestal door middel van plaatjes en schroeven aan elkaar gezet. Het herstel zal dan wel iets langer gaan duren. Het trauma is in dit geval ernstiger geweest.
Het is lastig om een standaard protocol te beschrijven, omdat het herstel bij dit soort operaties het heel erg afhankelijk is van het soort trauma en de individuele capaciteit te herstellen.
Met de kennis over weefselherstel, de beweeglijkheid en de functie van de enkel, bieden wij bij iedereen een op maat gemaakte behandeling. Iedereen heeft ook zijn eigen doel waar hij of zij naartoe werkt.
Gezien het weefselherstel kan er grofweg wel een indicatie gegeven worden over 2 fases.
Fase 1.
Week 0-6
- Na de operatie volgt meestal een periode van een paar weken (relatieve) rust. In deze periode kan het zijn dat u niet of nauwelijks op het been mag steunen. In sommige gevallen is het wel de bedoeling dat u sneller mag steunen. De arts en de fysiotherapeut hebben direct contact en beoordelen wat het beste is voor u.
- De therapie in deze fase bestaat uit het correct leren lopen met krukken (of een ander hulpmiddel). In welke mate en voor hoe lang u de enkel moet ontlasten, is wederom afhankelijk van uw individuele situatie.
- Deze fase trachten we ook de aangrenzende gewrichten en spieren in goede conditie te houden. We kunnen u heel goed, met onze speciale apparatuur en evt in het zwembad, trainen zonder het operatiegebied te veel te belasten.
- De oefeningen zijn voornamelijk gericht op coördinatietraining van de enkel.
- Fase 1 zal geleidelijk overlopen in fase 2.
Fase 2.
Week 7-en verder.
- Na toestemming van de chirurg om te mogen belasten gaan we dat rustig opvoeren.
- We hebben de mogelijkheid te starten in het zwembad, indien er nog niet volledig belast mag of kan worden. Zodra het kan, kunnen we starten met meer belaste oefentherapie.
o Eerst allerlei soorten oefeningen op 2 benen. Tevens wordt de beweeglijkheid van de gewrichten en spieren weer vergroot.
o Loopoefeningen met en zonder kruk.
o Coördinatie- en krachttraining.
o Vervolgens steeds meer belasten op 1 been.
o Indien de enkel goed reageert zal er hierna gestart gaan worden met hardloopoefeningen en sprongoefeningen.
o Nog later gaan we sport specifiek trainen.
- Iedere volgende stap zal beoordeeld worden door de therapeut. Hij/zij zal dat met u bespreken en een vervolg plan maken voor de volgende periode.