Revalideren na knieoperatie

Sinds ons bestaan, 15 jaar geleden, zijn we gespecialiseerd in het revalideren na knieoperaties. Of het nu gaat om een nieuwe knie (TKP), een voorste kruisbandreconstructie of kraakbeen letsels, wij hebben de kennis en ervaring u optimaal te begeleiden. We zijn bekend met alle revalidatiemogelijkheden om uw knie weer optimaal te laten functioneren. Een heel goed geoutilleerde oefenzaal en mogelijkheid tot bewegen in (warm) water zijn voorwaarden om u perfect te laten herstellen. 

U kunt bij ons terecht voor revalidatie na alle soorten knie operaties. Voorbeelden daarvan zijn operaties aan:

  • Kruisband
  • Totale Knie Prothese (TKP)
  • Kraakbeen
  • Meniscus
  • Fractuur

Maak direct een afspraak of

Bekijk hieronder de verschillende operaties. 

Kruisband

De voorste en achterste kruisband zijn pezen (banden) die gekruisd diep in de knie liggen. Ze geven de knie vooral stabiliteit. Als met een trauma een band afscheurt heeft dat vaak vervelende gevolgen. De knie mist de stabiliteit waardoor sporten vaak niet goed meer mogelijk is. Een operatie kan deze stabiliteit weer verbeteren. Het herstel van deze operatie duurt 9 maanden tot een jaar!

Totale Knie Prothese (TKP)

Een knieprothese wordt in de meeste gevallen geïndiceerd aan mensen met zeer forse arthrose in de knie. In een enkel geval zal een trauma de reden zijn. Arthrose is een soort buitensporige slijtage van een gewricht in verhouding tot de werkelijke leeftijd. Hierdoor wordt bewegen moeilijker en pijnlijker. Een totale knie prothese krijgt men vooral om weer pijnvrij te kunnen lopen. Aangezien de knie een redelijk instabiel gewricht is zal de revalidatie wel 3-6 maanden omvatten. 

Klik voor de video hier

Kraakbeen microfracturing

Het kraakbeen in de knie moet glad zijn om het gewricht soepel te laten scharnieren. Indien daar een letsel in ontstaat, zal het bewegen minder soepel gaan en het resultaat kan pijn en zwelling zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit probleem op te lossen. Dat kan door een microfracturing operatie. Daarbij worden en kleine gaatjes in het onderliggende bot gemaakt waarna er zich vanzelf weer kraakbeen gaat vormen. De tijd dat kraakbeen op de helft van zijn oorspronkelijke sterkte is duurt ongeveer 365 dagen. Er is dus geen haast bij herstel van deze operatie! 

 

Kraakbeentransplantatie

Een andere manier om kraakbeen te regeneren is het transplanteren van kraakbeencellen. Hierbij wordt eerst een klein beetje kraakbeen uit je eigen knie genomen om dat vervolgens op te kweken. Daarna wordt het weer teruggeplaatst in het defect. Na de operatie heeft u lange tijd nodig om helemaal goed te herstellen, maar de resultaten zijn vaak goed!

Meniscus

Een meniscus is een stukje kraakbeen dat helemaal in de knie ligt. Het dient er voor om het verschil tussen een bolle onderzijde van het bovenbeen beter te laten aansluiten op een vlak onderbeen. Tevens zorgt het voor demping van alle krachten die op de knie komen. Een meniscus kan gehecht worden indien de scheur aan de buitenrand zit, omdat in dat deel nog doorbloeding zit. Indien de scheur meer naar binnen zit, zal er een stukje verwijderd worden. Het is belangrijk om te weten hoe de operatie uitgevoerd is, omdat dit in het revalidatietraject wel een groot verschil uit maakt. 

Fractuur 

Er kunnen uiteraard ook fracturen voorkomen in of rond de knie. De meest ingrijpende fractuur is een tibiaplateau fractuur. Hierbij is de bovenzijde van het scheenbeen, of een deel daarvan, gebroken. Veelal wordt het stuk dat gebroken is aan elkaar gemaakt middels plaatjes en/of schroeven. Ook deze revalidatie vergt een kundige aanpak!