SCHOUDER

De schouder is het meest bewegelijke gewricht in het lichaam. Door de vorm heeft het weinig stabiliteit van het gewricht, kapsel en de banden. Des te meer is het afhankelijk van de coördinatie en kracht van de spieren. Die zorgen er voor dat de schouder goed kan bewegen. Vaak zijn schouderklachten goed trainbaar met fysiotherapie, maar soms moet er toch een operatie aan te pas komen. Er zijn heel veel soorten operaties die veelal maatwerk zijn. Hieronder een paar bekende voorbeelden.

  • Spier/ pees
  • Prothese
  • Fractuur 

Scroll naar beneden voor meer informatie betreffende verschillende operaties.

Bekijk hieronder de verschillende operaties

Spier/pees

Na een trauma of een forse instabiliteit wordt er aan pezen en/of kapsels geopereerd. Hierbij worden de pezen aan elkaar gehecht, of wordt het kapsel strakker gezet. In beide gevallen heeft het veel consequenties voor het herstel. De spieren die de schouder goed moeten sturen zitten vaak verbonden met het kapsel. Het herstel duurt vaak weken tot maanden voordat de schouder weer volledig op krachten is en weer op de juiste manier kan bewegen. Een goede begeleiding is essentieel, omdat de coördinatie nagenoeg alleen maar door de spieren wordt verzorgd. 

Prothese

Een schouderprothese zal alleen geplaatst worden als alle andere therapieën niet gewerkt hebben. Veelal is forse artrose of een eerder doorgemaakte breuk de reden voor deze operatie. Vaak kan de schouder nog maar heel slecht bewegen. Het doel van deze operatie is om de beweeglijkheid weer te vergroten en de pijn te verminderen. De volledige beweeglijkheid zal niet meer bereikt worden, maar vaak kan de arm wel weer pijnvrij in de dagelijks activiteiten gebruikt worden. 

Ook deze revalidatie vergt en specifieke aanpak. Het is daarom belangrijk dat u, met name in de eerste periode, op de juiste wijze behandeld wordt.

Voor meer info betreffende de operatie zie deze link

Fractuur

Na een fractuur wordt er niet altijd geopereerd. De chirurg bepaalt, naar aanleiding van de soort breuk en de stand van de verschillende botdelen, of een operatie nodig is. 

Indien u geen operatie hoeft te ondergaan, kunt u er vanuit gaan dat de breuk vanzelf herstelt. De eerste paar weken zijn wel belangrijk dat de breuk ook de kans krijgt om te genezen. Hiervoor moet het breukvlak niet te veel bewegen, maar tegelijkertijd is het zaak er voor te zorgen dat het schoudergewricht niet helemaal vast gaat zitten. 

Mocht er wel geopereerd worden is de breuk meestal snel oefenstabiel, wat wil zeggen dat er al vroegtijdig bewogen kan worden. Vanaf het begin is het belangrijk om het correcte bewegingspatroon aan te leren, zodat u hier later geen schouderklacht aan overhoudt.   

Duur van de revalidatie is erg afhankelijk van soort breuk of operatie, maar zal ongeveer 2-6 maanden duren.