Rugoperaties

Duur revalidatie : 2-6 maanden

 

Er zijn verschillende redenen waarom er aan de rug geopereerd wordt. In verreweg de meeste gevallen wordt er aan de rug geopereerd als er sprake is van een zenuwbeklemming. Er is dan vaak naast rugpijn ook uitstraling naar bepaalde gebieden in het been (of benen). De operaties die hiervoor gebruikt worden zullen gericht zijn op het vrij leggen van de zenuw(-en).

Voorbeelden zijn een hernia operatie, laminectomie of spondylodeses. 

Er zijn nog meer soorten rugoperaties, maar de meest voorkomende hebben we hier beschreven. 

Het ligt aan de soort operatie wat de impact is op het lichaam en daarmee ook de duur van het herstel. 

Iedere operatie geeft een wond die moet herstellen. Hierdoor is het raadzaam om de eerste 2 weken na de operatie niet te veel te doen en vooral te rusten. 

Er wordt niet standaard naar fysiotherapie verwezen na een rugoperatie, omdat de literatuur daar niet eenduidig over is. Er worden wel oefeningen aangeleerd vanuit het ziekenhuis die u moet gaan uitvoeren, maar doet u dit wel correct? U mag ook uw activiteiten langzaam gaan opvoeren, maar hoe doet u dat? Wat mag wel en wat mag niet in welke fase?

 

Wij begeleiden u hierin!

De begeleiding kan variëren van 1 of 2 controles tot aan een intensieve training van 2x per week. Het ligt eraan wat u nog voor een klachten ervaart, wat voor een doel u heeft en hoe u uw coördinatie is rondom het operatiegebied. De juiste spiercontrole, van de rompspieren, is essentieel voor een goed herstel en daar zien we het nog veel verkeerd gaan. Mocht u dit niet correct doen is de kans groter op een recidief (een terugval, waarbij u weer dezelfde klachten krijgt).

Door het creëren van een spierkorset rondom de geopereerde wervels wordt de verminderde spiercontrole gecompenseerd. Als deze spieren langere tijd worden aangespannen gaat deze strakker staan. Hierdoor kunnen de sensoren die in de spier liggen eerder standsveranderingen doorgeven. Hierdoor voorkomt u dat de zenuw alsnog wordt geïrriteerd.

 

Herniaoperatie

Na deze operatie is de controle over de rug verminderd. De oefeningen zullen aanvankelijk het doel hebben deze controle weer te verkrijgen. Alle oefeningen beginnen heel rustig en zonder pijn. Iedereen kan dit leren. Het gaat vooral om bewust de juiste spieren weer te kunnen aanspannen. Als de oefeningen goed gaan en het herstel vordert, zullen we steeds meer funktioneler gaan trainen. Dat betekent dat u met de juiste rompcontrole steeds meer activiteiten en/of moeilijkere oefeningen gaat doen. Vervolgens moet u dit ook langer kunnen volhouden en gaan we ook trachten de conditie weer te verbeteren. 

Uiteraard verzorgen wij ook de wondcontrole. Bij twijfel wordt u meteen doorgestuurd naar het ziekenhuis.

Over het algemeen zijn er wel een paar richtlijnen:

  • De eerst dagen na de operatie is het goed om regelmatig te gaan liggen.
  • Probeer zitten, liggen en lopen af te wisselen.
  • Naarmate het beter gaat: langzaam het liggen afbouwen en het zitten en lopen opbouwen.
  • Tijdens het zitten en lopen dient u de rompspieren op de juiste manier aan te spannen zoals u in het ziekenhuis geleerd heeft.
  • Begin pas na 2 weken met licht huishoudelijk werk en houdt daarbij de rug stabiel. Dat geldt ook voor het fietsen. 
  • Tillen is de eerste 6 weken niet aan te raden.

 

Laminectomie

Indien u een Laminectomie heeft ondergaan zullen de stappen zoals hierboven beschreven nagenoeg hetzelfde zijn maar mogelijk kan het herstel per fase iets langer duren. Bij een laminectomie wordt een deel van de wervelboog weggehaald. Deze operatie wordt voornamelijk gedaan bij stenoseklachten. Dat is een obstructie die tegen de zenuw drukt. Dat kan een foramenstenose (de obstructie zit bij de uittreedplaats van de zenuw) zijn of een kanaalstenose (de obstructie zit meer in het ruggemergkanaal). 

 

Spondylodese

na een Spondylodese operatie ligt het juist iets anders. De eerste 2 weken zal de wond wel eerst moeten herstellen. Daarna mag en kan u vrij snel weer de dagelijks dingen oppakken, mits de pijn het toe laat. Als richtlijn kunt u aanhouden dat u minstens 6 weken rustig aan moet doen. Daar bedoelen we mee; alle activiteiten in en om het huis of hele lichte werkzaamheden. Indien u al heel lang klachten had, zal het lastiger zijn om de juiste coördinatie weer terug te vinden. Een ander belangrijk aspect na deze operatie is het voorkomen van een recidief (terugkeer van de klachten) op het onderliggende of bovenliggende niveau! Er zijn 2 of meer wervels aan elkaar vast gezet. Dat heeft als gevolg dat daarboven of daaronder meer beweging gevraagd wordt. Hiervoor is het essentieel dat u na de operatie leert, hoe u deze niveaus kan beschermen tegen overbelasting. 

U leert van ons, stap voor stap, hoe u dat moet doen.