Spier- en peesoperatie.

Een scheur van een pees aan de schouder kan ontstaan door een ongeval of door slijtage. In beide gevallen ontstaat er een scheur in het gebied rond de schouderkop waar spieren en pezen aanhechten. Dat gebied heet de rotator cuff. De bewegingen in de schouder zijn afhankelijk van de juiste coördinatie van deze spieren.  
Herstellen van een operatie aan de rotator cuff zal een goede inzet vragen van de patiënt en therapeut om deze coördinatie weer optimaal te krijgen.   
Om het herstel zo spoedig mogelijk te laten verlopen zijn er richtlijnen na de operatie.
 
De richtlijnen hieronder, zijn een globale weergave van herstel na een rotator cuff operatie.
 
Er zijn een aantal fases te onderscheiden:
 
Fase 1
Week 1-6
 
Na de operatie zal de arm meest waarschijnlijk in een sling/brace hangen. Deze sling/brace dient om het operatiegebied een paar weken goed te beschermen. Het moet in de eerste fase dag en nacht om blijven. De brace moet de arm voldoende ondersteunen. Indien u oefeningen gaat doen mag de brace wel af.
De eerste 4 weken zal er voornamelijk passief geoefend gaan worden met de schouder. Dat wil zeggen; zonder eigen spierkracht/ spiergebruik. De fysiotherapeut zal de schouder bewegen en samen met u afspraken maken wat u wel en niet mag doen, in deze fase. Vaak zal het naar buiten draaien van de schouder erg voorzichtig geoefend dienen te worden.
Aangrenzende gewrichten en spieren die geen kracht kunnen zetten op het operatiegebied mogen wel voorzichtig geoefend worden. Zoals bijvoorbeeld het buigen en strekken van de elleboog, pols of hand. Aan het eind van deze fase gaat er ook geoefend worden op het kunnen controleren van de spieren van het schouderblad.
 
Samenvatting week 1-6:
-       Brace/sling dag en nacht aan. Alleen uit om te oefenen.
-       Er wordt alleen passief bewogen, zonder spierkracht.
-       Spieren die over aangrenzende gewrichten lopen mogen wel actief getraind worden.
-       Aan het eind van deze periode kunnen ook de schouderbladspieren actief geoefend gaan worden.
 
 
Fase 2.
Week 7-12
 
Fase 1 gaat langzaam over naar fase 2 mits de voorwaarde gunstig zijn en alles verloopt zoals verwacht.
In deze fase gaat de brace/sling langzaam afgebouwd worden. Bij voorkeur eerst overdag en daarna ’s nachts. Ook gaat het passief oefenen over op geleid actief oefenen. Dat betekent dat er wel bewegingen van de schouder gemaakt mogen worden, maar wel met hulp. Die hulp kan de andere arm zijn, samen oefenen met de fysiotherapeut of een apparaat die de beweging mee helpt.
De beweeglijkheid zal ook verder uitgebreid gaan worden naar alle richtingen.
Aan het eind van deze fase zal er ook actief (eigen spierkracht) maar statisch getraind kunnen worden. Tevens wordt er een begin gemaakt met het oefenen van dagelijks activiteiten.
 
Samenvatting week 7-12:
-       Afbouwen brace/sling.
-       Geleid actief oefenen (met hulp)
-       Actief oefenen van schouderspieren (statisch).
-       Actief oefenen van schouderbladspieren en aangrenzende spieren van de schouder.
-       Coördinatietrainingen schouder dagelijks activiteiten.
 
 
Fase 3.
Maand 3-6
 
Fase 2 gaat langzaam over naar fase 3 mits de voorwaarde gunstig zijn en alles verloopt zoals verwacht.
Er gaat in deze fase pas gestart worden met meer krachttraining. De reactie van het operatiegebied bepaalt de snelheid van opbouwen. Alle dagelijkse activiteiten kunnen weer opgebouwd worden, zoals autorijden of fietsen. Het is bij aanvang erg belangrijk dat er een juiste coördinatie aangeleerd wordt om problemen in de toekomst te voorkomen. De soort oefeningen zullen ook anders gaan worden, naar mate deze fase verloopt. De steunfunctie en werpfunctie (indien gewenst), zullen aan het eind ook getraind worden. Voor het werpen geldt: eerst onderhands en pas later bovenhands.
 
Samenvatting maand 3-6:
-       Start krachttraining.
-       Alle dagelijkse activiteiten opbouwen.
-       Coördinatietraining samen met steunfunctie.
-       Start met onverwachte bewegingen zoals gooien en vangen van een bal.
 
 
Fase 4.
Maand 6-9.
 
Deze fase zal vooral gaan om specifieke doelen te behalen waarbij er veel van de schouder gevraagd wordt, zoals bovenhandse balspellen of zwaar werk. Daar zal specifiek op geoefend gaan worden.
Dat kan in onze goed geoutilleerde oefenzaal, maar ook in de sporthal.