Revalidatie na kruisbandreconstructie.
Duur revalidatie: 9-12 maanden.
Er bevinden zich twee kruisbanden in een knie. Een voorste en een achterste kruisband. Ze hebben die naam omdat ze diep in de knie een gekruist verloop hebben. Een letsel aan de voorste of achterste kruisband is meestal het gevolg van een trauma. In de meeste gevallen is de voorste kruisband kapot gegaan. De knie verdraait en/of overstrekt en er is vaak ook een knappend geluid hoorbaar. We zullen hier voornamelijk het herstel van de voorste kruisband bespreken.
Er hoeft niet altijd gekozen te worden voor een operatie. Sommige sporten kunnen heel goed uitgevoerd worden zonder voorste kruisband. In de meeste gevallen zal het echter wel raadzaam zijn.
Er zijn verschillende soorten VKB-operaties mogelijk. De chirurg bepaald aan de hand van uw (lichaams-)situatie welke soort operatie het meest geschikt is voor u. Op de site van www.fckruisband.nl staat heel duidelijk uitgelegd welke soorten er zijn.
Revalidatie
De revalidatie zal zeker 9-12 maanden gaan duren. Dat is afhankelijk van de soort sport die weer beoefend gaat worden en hoe het herstel verloopt.
Fase 1
Week 1-6
Nadat u uit het ziekenhuis komt mag u meteen aan de slag met revalideren. Aanvankelijk zal de wond moeten herstellen, maar al snel gaan we bewegen met de knie. In eerste instantie passief. Daarna steeds meer actief. U moet zelf weer controle gaan krijgen over het bewegen van de knie. Na 2 weken mag u gaan fietsen bij ons. Na 6 weken mag u weer buiten gaan fietsen mits de voorwaarden goed zijn.
Tevens gaan we u in deze fase correct leren lopen. De eerste 6 weken met krukken en daarna zonder krukken. Een technisch correct looppatroon is essentieel in deze fase.
Na deze periode kunt u meestal de knie weer meer dan 90 graden buigen en geheel strekken. In veel gevallen kunt u na deze periode weer aan het werk.
Fase 2.
Week 6-12
De knie mag meer belast worden en de oefeningen zullen uitgebreid gaan worden. Van weinig kracht zetten en veel herhalingen maken, zal het overgaan in meer kracht gaan zetten met minder herhalingen.
De oefeningen worden uitgevoerd met 2 benen.
Aan het eind van deze fase zal er een eerste meetmoment volgen met de BIODEX (zie kopje BIODEX). U zal nog niet volledig op krachten zijn, maar het geeft een indicatie hoe u er voor staat. Bij een goed resultaat is starten met hardlopen geïndiceerd.
Fase 3
Maand 3-6
Nu mag er meer gesport gaan worden. Er wordt in deze fase gestart met hardlopen. Tevens gaan de oefeningen, naar het eind van deze fase, uitgebreid worden met sprongvormen. Ook het starten, stoppen en draaien zal veel geoefend worden. Het spiergevoel is in het begin van deze fase nog niet optimaal hersteld, dus zal dit rustig opgebouwd gaan worden. De krachttraining zal meer richting absolute kracht gaan en wordt dus ook zwaarder.
Indien alle voorwaarde goed zijn, mag u participeren in de sportzaal, waar we de eerste spelvormen aanbieden.
Aan het eind van deze fase wordt u weer getest op kracht en nu toegevoegd met sprongtesten. Uw therapeut zal u over de uitslag van de test informeren en zo nodig het trainingsschema weer aanpassen.
Fase 4
Maand 6-12
In deze fase gaan we steeds meer sport specifiek trainen. Alle facetten van de te beoefenen sport zullen getraind worden. Dan gaat het niet alleen over sprongkracht, absolute kracht, snelheid, uithoudingsvermogen, ed, maar ook over rompstabiliteit, balans, beweegpatronen en de controle van de knie onder vermoeidheid.
Op 9 maanden wordt u weer getest en beoordeeld op het veilig terugkeren naar de sport. Er zijn verschillende afkappunten waar u aan dient te voldoen om weer veilig te kunnen sporten. Uw therapeut zal u daarover informeren.
BIODEX
De testen die wij doen gebeuren deels op de BIODEX. Dat is een apparaat om de kracht objectief te meten en wordt beschouwd als de gouden standaard, voor krachttesten, in de sportrevalidatie. Topsporters worden hier ook op getest. Gemeten wordt de absolute kracht, verschil tussen links en rechts en de verhouding van voorzijde en achterzijde. De combinatie van deze testen, de sprongtesten, de kwaliteit van bewegen en de vragenlijst geven een heel helder beeld van uw herstel.
Zwembad
In het begin van de revalidatie heeft u mogelijk nog weinig controle over de knie. Het lopen kan nog moeizaam gaan. Het kan een meerwaarde zijn om zonder zwaartekracht een betere controle over de knie en het looppatroon te krijgen. Het is mogelijk om dit een paar keer in het zwembad te komen oefenen. Het vrij kunnen bewegen van de knie wordt als zeer prettig ervaren en helpt in het herstel.